Bloemen

Heijo Shin-En

和平庭院

BLOEMEN

Astilbe chinensis ‘Pumila’ (dwergspirea)

Astilbe chinensis 'Pumila'

De nederlandse naam is Spirea, familie van de Saxifragaceae. De bloemkleur is lilaroze en de bloeitijd is van ca. augustus tot en met september. De bladeren zijn groen en ongeveer 20 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 40 cm.

Deze plant is zeer geschikt voor vrij open tuinen met slechts een enkele volwassen boom of heester. Verlangt een licht beschaduwde plek. De bodem moet voedselrijk en vochthoudend tot vochtig zijn. Groeit bodembedekkend en laat zich goed combineren met andere planten.

Hamamelis japonica / Japanse Toverhazelaar.

Verschil tussen de Japanse en zachte toverhazelaar (mollis) schuilt in de vorm van de gele lintvormige bloembladen. Die van de Japonica zijn ongeveer 2 cm lang, maar sterk gegolfd of gekruld.

Die van de Mollis strekken zich. Ze groeit vooral in de breedte en wordt zelfs als heel oud ex. niet hoger dan 3 m. Andere vormen worden uiteindelijk 5 m. hoog.

Ze bloeien midden in de winter aan de kale twijgen. De bloemen geuren heerlijk. De bloeiperiode is ongeveer 1 maand. Na de bloei verschijnt het blad, dat veel weg heeft van de Corylus (hazelaar). De laatste maakt een verfrommelde indruk. Ze groeien het liefst in vochtige grond, al kunnen ze redelijk goed tegen droogte. Ze hebben de voorkeur voor lichtzure grond. Alleen echt kalkrijke grond verdragen ze niet.

Hamamelis japonica / Japanse Toverhazelaar
Anemone hybrida ‘Honorine Jober’(Anemoon)

Anemone hybrida ‘Honorine Jober’(Anemoon)

De witte herfstanemoon (of Japanse anemoon) Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’ bloeit rijk met zuiver witte bloemen met opvallend gele meeldraden rond een groen hartje. Ze kunnen tot een meter hoog worden. Ze bloeien uitbundig als veel andere vaste planten allang over hun hoogtepunt heen zijn: van augustus tot ver in oktober. Ideaal dus voor kleur in het najaar. Het zijn vrij open planten die hun bloemen bepaald niet verbergen. Na de bloei worden nog decoratieve zaadpluisjes gevormd, die de plant nog een speels tintje geven in de herfst.

Mahonia japonica

Wordt zo'n 175 cm hoog. Het duurt wel een lange tijd eer de struik z'n uiteindelijke hoogte bereikt.

De naar honing geurende bloemen bloeien in de winter en is een langzame groeier. De struik groeit het beste op een matig humusrijke grond. Op kleigrond is de groei nog trager; verschraling van klei met zand zorgt voor een betere groei. De struik wordt breder naarmate die ouder wordt. De uiteindelijke omvang bedraagt ongeveer 150 cm. De bladeren zijn gestekeld en gegolfd, dus een 'prikker'. De bladeren staan langs stengels die wel 30 - 40 cm lang zijn. De stengels zelf zijn, aan de buitenkant, bruin van kleur.  Onderhuids is de stengel lichtgeel.

Mahonia japonica
Enkianthus campanulatus

Enkianthus campanulatus

Komt van oorsprong uit Japan.

De takken van deze opgaande plant staan meestal in kransen.

De bloemen van bloeien in de periode (eind) april-mei en bestaan uit grote hangende trossen.

Iedere tros bestaat uit talrijke urnvormige geelroze gestreepte bloemetjes.

Staat het liefst op een humusrijke grond op een zonnige standplaats.

In de herfst krijgt Enkianthus campanulatus een schitterende herfstkleur

Prunus x Serrulata 'Kiku-Shidara- Zakura'

De nederlandse naam is Cheal's treurkers, familie van de Rosaceae. De bloemkleur is roze gevuld en de bloeitijd is van ca. april. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze grote heester is ca. 500 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. Heeft een opvallende bloeiwijze.

Met een grote sierwaarde, vooral bv. als accentplant in het openbaar groen en in de tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur. Deze plant wenst een voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem. Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw. Bij voorkeur uit de middagzon. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen.

Deze plant is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met 'bosrand' en 'bosplanten'

Prunus x Serrulata ‘Kiku-Shidare-Zakura’ (treurkers)
Leptinella potentillina

Leptinella potentillina

De nederlandse naam is Leptinella. De bloemkleur is geel en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus. De geveerde blaadjes zijn groen en ongeveer 5 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 7 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. en blijft de gehele winter groen. Is goed verkrijgbaar.

Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en wordt ook wel, als alternatief voor mos, gebruikt voor een Japanse tuin. In sommige omstandigheden krijgt zo'n oppervlakte een fluweelachtige sfeer. Verlangt een zonnige plek op niet te arme grond. Deze plant moet eigenlijk niet belopen worden. Gevolg is kale plekken. Dat geldt ook voor sneeuw en ijs. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt. Dan veert de plant ook niet meer terug als men er op staat. Groeit bodembedekkend en laat zich goed combineren met andere planten.

Rhodendron ‘Kazuko’ (‘Geisha Red’) [Japanse Azalea]

De hoogte na 10 jaar is 75 cm,

De bloemkleur is rood en de bloeiperiode is mei.

Deze plant is goed winterhard.

Groepbeschrijving : zelden hoger dan 50-60 cm wordend en even breed, bladeren klein, 2-5 cm, bloemen trechtervormig

Bij gunstige omstandigheden (pollen dicht bij elkaar en juiste groei) kan hier Karikome worden toegepast.

Rhodendron ‘Kazuko’ (‘Geisha Red’) [Japanse Azalea]
Rhododendron yakushimanu

Rhododendron yakushimanum 

Japanse rhododendron, berg soort, sterk en compact van vorm.

De hoogte na 10 jaar is 80 cm.

De bloemkleur is rose uit knop later wit.

De bloeiperiode is mei.

Deze plant is zeer winterhard. Groepbeschrijving : steeds lager blijvend dan 2 m, doorgaans breder, bladeren ovaal of lancetvormig, bloemen verschillend .


Leucothoe walteri 'Rainbow'

Leucothoe (spreek uit leu-ko-to-ee met de nadruk op ‘ko’) heeft geen aparte Nederlandse naam.

Behoort tot de heideachtige planten en staan graag beschut in humusrijke, zure, vruchtbare grond.  Heeft witte bloempjes in mei, maar vooral heel veel mooi verkleurende bladeren en die zijn dan ook de pracht van deze struikjes.Ze verkleuren tussen rood en groen en blijven ook in de winter de tuin kleur geven. Ze zijn vooral te zien onder rhododendrons en in heidetuinen.

Het is goed om ieder jaar na de bloei (dus in de zomer) een paar oudere takken weg te nemen om de struiken te verjongen. In het voorjaar kun je een kalkvrije basisbemesting geven. Breng boven de wortels een mulchlaag van schorssnippers aan. Dat helpt tegen uitdroging van de grond en gaat onkruidgroei tegen. Bovendien blijft de grond daardoor zuur.

Leucothoe walteri ‘Rainbow’
Cyclame hederifolium

Cyclame hederifolium (Tuincyclamen)

U vindt de prachtige plant vanaf oktober bloeiend in uw tuin en u kunt daar zeker tot de eerste vrieskoude van genieten. Deze soort is trouwens niet alleen winterhard, maar ook nog goed bestand tegen de droogte van de zomer. Ideaal dus! De gekleurde kleine bloemen hebben vaak een iets donkerdere mond, de bloemblaadjes aan weerszijden van de basis een oortje.

Ook het opvallende gemarmerde blad, dat na de eerste bloemen verschijnt, is prachtig en zorgt voor een zilverachtige schittering in uw tuin. Het blad is verder omgekeerd hartvormig van vorm en blijft gedurende de gehele winter aan de plant. Omdat Cyclamen juist tijdens een periode bloeien waar bijna niets anders bloeit, vallen ze extra op en zorgen ze voor een sfeervolle verrassing.

Polygonatum multiflorum of de gewone salomonszegel

Is een inheemse plant die algemeen voorkomt in oa. loofbossen en slootkanten. De hoogte bedraagt doorgaans 40 tot 60 cm maar kan op gunstige plaatsen in de tuin zelfs nog iets hoger worden.

bloeit in de periode mei-juni met een rij witte bloemetjes die onder de bladeren hangen van iedere bladsteel. De bloemetjes hebben een groen puntje.

De naam salomonszegel dankt deze plant aan de zegelachtige afdruk van het aanhechtingspunt van het blad aan de wortelstok. Deze afdruk is pas zichtbaar als het blad in de herfst afgevallen is.

Na de bloei vormt op de plaats van de bloemetjes zwarte besjes.

Deze besjes zijn giftig dus niet eetbaar.

Staat graag op een halfbeschaduwde tot beschaduwde plek in de border

Poligonatum multiflorum (Salomonszegel)
Iris kaempferi 'Waka-Murasaki'

Iris kaempferi 'Waka-Murasaki'

De nederlandse naam is Japanse iris. De bloemkleur is violetblauw en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn groen en ongeveer 60 cm. hoog.

De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 90 cm.

Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C.

Deze plant is zeer geschikt voor de watertuin om bijvoorbeeld de overgang van water naar land soepel te laten verlopen.

Verlangt een zonnige plek, die vochthoudend tot vochtig mag zijn.

Deze plant is in sommige situaties ook bruikbaar als 'borderplant'.

Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.

De Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek)

Is een van de beste bodembedekkers, die ook schaduw goed verdraagt. Wij zien hem vooral als onderbeplanting van allerlei grote vaste planten waarbij hij onkruid zeer goed onderdrukt. Het is een sterke, forse, soms zelfs bijna struikvormige plant die maximaal een halve meter hoog wordt, maar meestal de halve hoogte bereikt. De oudere bladeren kleuren in de late herfst rood. De jongere bladeren blijven wintergroen. Bloeit in mei-juni heel kort met roze tot paarsrode bloemen.De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een kraanvogel. De latijnse benaming voor kraanvogel is Grus Grus.

Ooievaarsbekken stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen.

Geranium macrorrhizum  (Ooievaarsbek)
Paeonia suffruticosa (Japanse boompioen)

Paeonia suffruticosa (Japanse boompioen)

De boompioen staat het liefst op een plaats met enkele uren zon per dag. Ze hebben een uitgesproken voorkeur voor voedzame grond die voldoende kalk bevat, liefst klei- of zavelgrond. In de groeiperiode is voldoende vocht noodzakelijk.

‘s Winters moet de grond vlot afwateren. Wanneer je de pioenen na de bloei in juli beendermeel geeft en in het vroege voorjaar gedroogde koemest, word je beloond met prachtige bloemen in juni. Grote bloemen moeten ondersteund worden. Houd er rekening mee dat ze een lange tijd op dezelfde plaats moeten staan, voordat ze veel bloemen geven.

Hosta

Hosta (hartlelie) is een populaire plant. Het decoratieve blad spreekt mensen aan, ondanks dat slakkenvraat het plezier behoorlijk kan verzieken. Hosta komt uit China en Japan (Honshu). Ze zijn volkomen winterhard in het Westeuropese klimaat.

Hoewel de plant het liefst in de schaduw groeit, zijn situaties tot volle zon aan toe volkomen acceptabel voor de plant. Hosta behoort tot de grote familie van de lelieachtigen .

Ophiopogon planiscapus 'Niger' oftewel Slangebaard

Ophiopogon planiscapus 'Niger' oftewel Slangebaard

Ophiopogon is een vreemde plant door zijn afwijkende zwarte bladeren met een donkerpaarse gloed. Deze grassoort wordt ook wel zwart gras genoemd en wordt maximaal 20/25 cm hoog. Dit zwarte gras contrasteert heel mooi met andere planten in uw tuin.

Groeit polvormend en vanuit de wortel maakt de plant een nieuwe uitloper aan net naast de plant en daar groeit dan weer een nieuwe zwart polletje.De plant woekert niet en is goed in toom te houden. Bloeit in mei/juni met kleine lila bloemen. Deze contrasteren mooi met het gitzwarte blad.

Deze grassoort mag vanaf mei wat (organische) bemesting krijgen.

Liriope 'Muscari'

Klein, groenblijvend plantje met grasachtig loof en laat in de nazomer 30 cm hoge bloemstengels zien met helderlila bloemen.

Houdt van goede grond, zon of halfschaduw en bloeit tot ver in de herfst door.

Niet echt winterhard, mits zachte winter en goed afdekken.

Liriope muscari ‘Ingwersen’
Nymphaea ‘James Brydon’ (Waterlelie)

Nymphaea Lord Brydon

De waterlelie groeit in 30-100 cm diep water en krijgt grote, komvormige paarsrode tot rode bloemen met gele harten (de onderste delen van de meeldraden zijn weer wel rood).

Een heel warme kleur op het water.

De drijvende bladeren veranderen vaak wat van kleur, van groen tot paars of bruin gevlekt

Helleboris niger / Witte Kerstroos

De meeste kerstrozen groeien bij voorkeur in humusrijke grond die wat kalk bevat.

De grond moet ook voedzaam zijn en voldoende vocht kunnen vasthouden.

Het zijn loofbosplanten en dat betekent dus dat ze tijdens de vroege bloei en de eerste maanden daarna graag zonnig staan en in de zomer zeer dankbaar zijn voor voldoende bescherming tegen de zon. De planten worden graag met rust gelaten, ze kunnen tientallen jaren op dezelfde plek blijven staan. Strooi in het najaar wat bladhumus (niet van eikenblad) bij deze bosplant. Dit stimuleert een goede groei en rijke bloei. Als je vooral van de witte kleur van de Helleborus niger geniet, kunt je hem het best een lichtbeschaduwde standplaats geven, want daar blijven de bloemen langer.

Wisteria sinensis (Blauwe regen)

Wisteria sinensis (Blauwe regen)

Chinese blauweregen (Wisteria sinensis) is een slingerplant met grote blauwe, witte of roze bloemen van mei tot juni die naar beneden hangen. De lange bloemtrossen worden tot 25 cm lang. Oorspronkelijk komt de plant uit China. Hij kan 8 tot 10 m hoog worden. De langwerpige bladeren groeien in een hoog tempo. De plant is linkswindend in tegenstelling tot de rechtswindende Japanse blauweregen (Wisteria floribunda). De plant is niet zelfhechtend. Ze moet worden geleid; aan/langs muren of over een pergola en is geen moeilijke plant. Een lichte, humusrijke grond die voldoende vochtig is, zorgt voor een flinke groei en bloei.

Ze houdt van zon en anders wordt die wel opgezocht.

Caragana arborescens 'Pendula' (Erwtenstruik (treurvorm)

Een laag treurboompje met een lichtgele bloem. De bloemen verschijnen in de periode april-mei. Deze erwtenstruik bloeit overdadig. Het blad is lichtgroen van kleur.

De hoogte van dit boompje bedraagt 140 tot 180 cm afhankelijk van de enthoogte.

Staat graag op een zonnige tot lichtbeschaduwde plaats in de border.

Caragana arborescens ‘Pendula’

Pieris japonica (Rotsheide)

De plant komt van oorsprong uit Japan en Himalaya.

Hij groeit daar samen met rhododendronsoorten op de mistige hellingen van het laaggebergte. De blaadjes die in het begin zacht zijn, worden langzamerhand leerachtig en staan in kransen rond de twijgen. Ze zijn diep- of lichtgroen.

Het hele jaar door komen er nieuwe blaadjes bij, waardoor de plant nooit saai is. Rotsheide groeit langzaam.  Dus past hij in het kleinste tuintje.

Nandina domestica

Wordt ook wel hemelse bamboe genaamd.

De naam zou doen vermoeden dat het hier om bamboe gaat, ondanks dat het blad er veel op lijkt is het een heesterachtige. In de zomer verschijnen er bloemtrossen van wel 30 cm met kleine witte bloemen. Deze bloemen veranderen tegen de herfst in felrode bessen.

Deze bessen contrasteren mooi in de winter als de struik besneeuwd is.

Het blad van deze groenblijvende heester kleurt schitterend oranje/rood in de herfst, echt een bont spectakel. Deze plant kan in een kuip gehouden worden, maar ook de volle grond is geen probleem op een beschutte plaats. De struik groeit vrij langzaam en wordt niet veel hoger dan 200 cm. Door te snoeien kunt u hem kleiner houden.

Vormsnoei toepassen wordt het best in het vroege voorjaar gedaan, hierbij kunnen langere oude scheuten weggeknipt worden waardoor de struik lekker vol en compact blijft.

Nandina domestica
Bergenia cordifolia (Schoenlappersplant)

Bergenia of Schoenlappersplant

Aansluitend aan de bloei van de meeste voorjaarsbolgewassen bloeit Bergenia met flink hoge bloeistengels als één van de eerste vaste planten. Vroeg in het voorjaar bloeit Bergenia.

Schoenlappersplant is de Nederlandse naam, omdat de bladeren een was bevatten, waarmee inderdaad de doffe neus van een schoen weer wat glans krijgt. Het is een groenblijvende plant met een groot glanzend, groen blad. Een heel geschikte plant om in een flinke groep zowel in zon als halfschaduw een deel van de border te vullen.

Photinia fraseri ‘Red Robin’  (Glansmispel)

Heeft in het voorjaar vuurrode scheuten die in de loop van het seizoen groen worden en in de winter groen blijven. In mei – juni krijgt de heester kleine witte bloemen.

De bessen zijn blauw tot zwart.

De glansmispel is een heester met bijzondere sierwaarde vanwege de kleurverandering van het blad. De Latijnse naam van de glansmispel is Photinia, dat helder of lichtgevend betekent in het Grieks.

Deze heester wordt daarom ook gekenmerkt door glanzende bladeren die het licht sterk kunnen weerkaatsen.

Deze eigenschap is ontstaan doordat de heesters in hun oorspronkelijke omgeving, in de gebergten van Azië, te maken hadden met felle zonneschijn.

Photinia fraseri ‘Red Robin’ (Glansmispel)
Skimmia japonica 'Godrie's Dwarf'

Skimmia japonica 'Godrie's Dwarf'

Is een kleine wintergroene struik met een compacte bolvormige groeiwijze en glanzende leerachtige lancetvormige donkergroene bladeren. Reeds van in oktober verfraaien de rozerode bloemtrossen deze plant om uiteindelijk in april, mei met geurige lichtroze tot witte bloemen te bloeien.

Houdt van een standplaats in de halfschaduw of schaduw en is niet kieskeurig wat de grondsoort betreft zolang deze maar goed doorlatend en humusrijk is. De plant is redelijk tot goed winterhard, zeewind en luchtverontreiniging tolerant, heeft weinig last van ziektes of ongedierte en behoeft weinig snoei.

Kirengeshoma palmata /Japanse wasbloem

Zachtgele bloemen, klokvormig bungelend in flinke trossen, sierlijk handvormig blad aan zwarte stelen. Dit zijn wat kenmerken van deze vaste plant.

Bloemen hebben een fraaie klokvorm en staan gesteeld aan samengestelde bloemtrossen. De bloem is lichtgeel en verschijnt vanaf augustus tot aan de eerste nachtvorsten.

Plant een Japanse wasbloem op een vochthoudende, licht beschaduwde plaats in humusrijke grond waar weinig kalk in zit. De plant wordt één meter hoog en uiteindelijk net zo breed. Hij is goed te combineren met heesters maar ook solitair komt hij goed voor de dag.

Een echte liefhebber laat deze plant niet aan zijn neus voorbij gaan.

Kirengeshoma palmata  (Japanse wasbloem)
Viburnum davidii (Sneeuwbal)

Viburnum dividii

De sneeuwbal Viburnum davidii is een kleine, maar toch opvallende, groenblijvende heester. Dat komt onder meer doordat ze van nature de vorm van kleine koepeltjes of kussentjes aanneemt. Het prachtige, leerachtige blad van de Viburnum davidii is behoorlijk groot en donkergroen van kleur.Zij zorgen voor een verfijnde vorm.

In het voorjaar bloeit de davidii niet zo uitbundig als andere Viburnum-soorten, maar de schermen met kleine bloemetjes zijn een nadere blik zeker waard. De bloemen openen van binnen het scherm naar buiten. De bloempjes zelf zijn roze aan de buitenkant en wit aan de binnenkant.

In de herfst verschijnen mooie staalblauwe bessen aan de vrouwelijke planten.

Deze bessen zorgen voor een prachtig beeld gedurende een groot deel van de winter.

Eunonymus Alatus (Kardinaalsmuts)

'Alatus' betekent 'gevleugeld' en verwijst naar de takken van deze dichtvertakte struik, die ongeveer 2 m. hoog en breed kan worden. De twijgen zijn bezet met kurklijsten, die in de lengterichting langs de takken zitten. Meestal vier.

Het blad is ovaal gepunt, dat in de herfst schitterend rood verkleurt. De groene gele bloempjes vallen niet op.

In de voorzomer worden ze rood.

Eunonymus Alatus (Kardinaalsmuts)
Aucuba

Aucuba Japonica

Aucuba, in het Nederlands ook wel 'broodboom' genoemd.

De naam is afgeleid van de Japanse naam aoki "groen" + ba "blad".

De planten  groenblijvend met in het algemeen donkergroene bladeren. Vrijwel alle soorten groeien prima in halfschaduw.

Sommige soorten doen het ook uitstekend op een volledig beschaduwde plaats.

In de tuin kan de Aucuba uitstekend gebruikt worden op schaduwrijke plaatsen, waar weinig anders wil groeien.

Camellia japonica

Komt van oorsprong uit China.

Deze plant krijgt rode bloemen.

Er zijn ruim 300 soorten bekend

In Nederland wordt het ook Japanse roos genoemd.

De meest voorkomende kleuren zijn rood, wit en roze.

De plant krijgt een roosvormige bloem. Een halfschaduwrijke plaats is prima en de grond mag best wel wat humus bevatten, eventueel ieder jaar een beetje turf aan de grond toevoegen.

Snoei kan eventueel uitgevoerd worden net na de bloei, maar pak alleen een enkele uitstekende tak en laat de plant verder met rust. Camellia's groeien zeer langzaam, rond de 20 cm per jaar.  Het is een voorjaarsbloeier, hij bloeit van maart t/m mei.

Camelia
gouden regen

Gouden Regen

Eendagsbloem

Cornus Kousa

Cornus Kousa

馬鹿も一芸。

Baka mo ichi-gei


"Zelfs een gek heeft één talent."

Dat betekent: onderschat nooit iemand!

Eendagsbloem

Copyright © All Rights Reserved